top of page
  • Jenni Isomäki

Kulttuurituottajana Johanna Polojärvi pääsee yhdistelemään intohimojaan

Kuluneen syksyn ajan Oulu Urban Culture ry:llä (OUC) on ollut tuottajana Johanna Polojärvi. Kulttuuri- ja tapahtumatuottajana toimimisen lisäksi Polojärvi on DJ, tanssija, taiteilija ja yrittäjä. Hänen sekä tuottaja- että DJ-uransa ovat saaneet alkunsa OUC:lta. Marraskuussa Polojärvi tuotti erinomaisen vastaanoton saaneen GLOW-tapahtuman, jossa hän pääsi yhdistelemään omia kiinnostuksen kohteitaan ja intohimojaan.


Tänä syksynä Polojärvi pystyi ensimmäistä kertaa toimimaan kulttuurituottajana päivätyönään. Kuva: Vera Lakovaara

GLOW oli inspiroiva, energinen ja informatiivinen tapahtuma, jossa yhdistyivät muoti, musiikki, tanssi ja ballroom-kulttuuri. Queer-henkinen tapahtuma koostui muotiperformanssista, DJ-seteistä, drag show’sta, ballroom showcasesta sekä ballroom-luennosta ja tanssiworkshopeista.


Idea GLOW’hun lähti Polojärven omasta kiinnostuksesta ballroom-kulttuuria ja sen historiaa kohtaan. Hän inspiroitui siitä, miten ballroomissa yhdistyvät tanssi, taide, muoti, musiikki ja aktivismi. Koska Oulussa ei ollut mitään ballroom-kulttuuriin liittyvää tarjontaa, hän päätti järjestää sitä itse.


Polojärvi sai GLOW’n suunnitteluun apua Helsingin ballroom-skenen pitkäaikaisilta tekijöiltä. Hän koki erityisen tärkeäksi, että sai yhteisön sisältä ihmisiä tuekseen ja avukseen.


”Ulkopuolisena ei voi vaan alkaa omin päin luomaan sitä heidän kulttuuriaan. Kyllä se pitää tehdä sieltä sisältä käsin”, Polojärvi kertoo pohtiessaan yhteisöltä saadun avun merkitystä.


Lisää queer-tapahtumia Ouluun


Kesäaikaan järjestettävän Priden lisäksi Oulussa ei juurikaan ole queer-yhteisölle suunnattuja tapahtumia. Queer-yhteisöön itsekin kuuluvalle Polojärvelle aihe on tärkeä ja hän korostaakin, miten tärkeitä oman yhteisön kohtaamiset voivat olla ihmisille. Hänen mukaansa on todella merkityksellistä, että pääsee tapaamaan ja näkemään samanhenkisiä ihmisiä.


Tapahtuman ikäraja oli 16 vuotta. Polojärven mielestä tämä oli hyvä ja tärkeä ratkaisu, sillä tapahtuman luonne ei olisi muuttunut mitenkään, vaikka ikäraja olisi ollut 18 vuotta.


”On tärkeää, että queer-yhteisöön kuuluvat nuoret eivät jää sen yhteisön ulkopuolelle vain sen takia, että he eivät ole vielä täysi-ikäisiä”, Polojärvi jatkaa.


Myös tapahtuman palautekyselyn vastauksissa kiiteltiin sitä, että alaikäisetkin saivat osallistua. Palaute oli muutenkin hyvää: muun muassa tapahtuman monipuolisuus, informatiivisuus sekä turvallinen ja lämmin ilmapiiri keräsivät kehuja.


Kaikki sai alkunsa OUC:lta


Kesällä 2021 skeittauksesta innostunut Polojärvi alkoi miettiä, miten hän voisi parantaa oululaisten naisskeittaajien yhteisöllisyyttä. Hän suunnitteli järjestävänsä tapahtuman asiaa edistääkseen. Pian hän törmäsi OUC:n urbaanin tuottajan valmennuksen mainokseen ja ajatteli sen tipahtaneen kuin lahjana taivaalta hänen eteensä. Polojärvi osallistui valmennukseen ja uskoi sitä kautta pääsevänsä toteuttamaan suunnitelmansa.


”Edelleenkään en ole yhtäkään skeittitapahtumaa tuottanut, mutta siitä se kaikki lähti”, hän kertoo nauraen.


Kolmen muun valmennuksessa olleen tuottajan kanssa Polojärvi tuotti ensimmäisen tapahtumansa, Offroad Artfestin, jota he järjestävät edelleen vuosittain.


Sittemmin Polojärvi on tuottanut muun muassa Oulun Katutanssien (OKT) tapahtumia, erilaisia bileitä ja musiikkitapahtumia, tänä syksynä Urbaanin kyläjuhlan ja KLUB Kirppiksen sekä viimeisimpänä GLOW’n. GLOW oli ensimmäinen tapahtuma, jonka hän ideoi ja suunnitteli kokonaan yksin.


Parin vuoden takaisen tuottajavalmennuksen yhteydessä Polojärvi kävi OUC:n järjestämällä DJ-workshopilla, josta hänen DJ-uransa sai alkunsa. DJ:nä hänet tunnetaan taiteilijanimellä Chimanda, ja hän on myös yksi Barbitalo-kollektiivin kolmesta jäsenestä.


Polojärvi kertoo OUC:lla olleen todella suuri merkitys hänen urallaan - sieltä kaikki alkoi. Hän kertoo myös saaneensa OUC:lta aina paljon tukea.


”Olen ihan äärettömän kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä täällä töitä ja toteuttaa just niitä minun omia visioitani”, Polojärvi kertoo.


Polojärvi toivoo jatkossakin pääsevänsä tekemään kiinnostavia projekteja erilaisten ihmisten kanssa. Kuva: Vera Lakovaara

Polojärvi kertoo tämän syksyn OUC:lla olleen rankka, mutta ihana. GLOW oli hänelle henkilökohtaisesti todella tärkeä tapahtuma, mikä aiheutti paljon stressiä. Hän haluaa antaa aina kaikkensa siihen, mitä hän tekee.


Vaikka Polojärven syksy OUC:lla on nyt ohi, tapahtumatuotannot jatkuvat. Hän toivoo saavansa ensi vuonnakin tuottaa muun muassa Offroad Artfestia ja GLOW’ta.


Tulevaisuudessakin Polojärvi haluaa tehdä töitä omien intohimojensa parissa. Hän ei kuitenkaan halua turhan paljon miettiä, mitä nämä asiat tarkalleen ovat. Vastaan tuleviin mahdollisuuksiin hän lähtee liikaa ajattelematta mukaan ja yrittää aina parhaansa. Silloin usein onnistuu, kun vain luottaa omaan tekemiseen.Tekstin kirjoittanut Jenni Isomäki toimii viestintätyöntekijänä Untamed Office -hankkeessa.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page