top of page
  • Jenni Isomäki

Yhdistämässä liiketaloutta ja kulttuuria

Syksy on pitkällä, ja Oulu Urban Culture ry:llä (OUC) on jo tovin ollut tämän syksyn tiimi täydessä työn touhussa. Tänä syksynä Untamed Office -hankkeessa on opiskelijaharjoittelussa tradenomiopiskelija Anni Vehkaperä.


Vehkaperä viihtyy Lahdessa hyvin ja on tykästynyt erityisesti kaupungin kirpputoreihin. Kuva: Jenni Isomäki

Vehkaperä on kotoisin Oulusta, mutta hän on sittemmin muuttanut opintojen perässä Lahteen. Ennen opintojensa aloittamista Vehkaperä piti välivuoden, jonka aikana hän oli useissa työkokeiluissa, muun muassa OUC:lla urbaanin tuottajan valmennuksessa. Nyt hän on syksyn ajaksi palannut OUC:lle, mutta tällä kertaa liiketalouden harjoittelijana.


”En edes miettinyt muita vaihtoehtoja harjoittelupaikaksi. Tämä on ensimmäinen harjoittelu opinnoissani, joten tuntui luontevalta tulla tuttuun ja turvalliseen paikkaan”, Vehkaperä kertoo.


Välivuotensa aikana Vehkaperällä oli herännyt kiinnostus luovien alojen parissa työskentelyyn. Kouluun hakiessaan hän ei kuitenkaan kokenut olevansa valmis itse tuottamaan taidetta tai kulttuuria työkseen. Tradenomiopinnoissa häntä kiinnosti etenkin alan moniulotteisuus.


Vehkaperän syksyn työtehtäviin kuuluvat muun muassa yhdistyksen varainhankintaan tutustuminen ja sen kehittäminen. Tähän mennessä hän on kartoittanut lähtötilannetta, tutkinut uusia varainhankintakeinoja ja eritellyt kehityskohteita. Hän on tehnyt sponsorointihakemuksia ja tekee taustatyötä OUC:n kioskin toiminnan laajentamista varten. Liiketaloudellisen puolen lisäksi hän auttaa tapahtumatuotannoissa.


Tiivis ilmapiiri luo viihtyisän työympäristön


OUC:lla kaikki työntekijät toiminnanjohtajasta lähtien ovat samassa tilassa, ja Vehkaperä kertoo sen olevan yksi syistä, miksi hän viihtyy siellä niin hyvin. Hän kokee sen olevan avuksi hänen omissa työtehtävissään, vaikka muiden projektit eivät liittyisi hänen alaansa laisinkaan.


”Siinä oppii paljon, kun kuulee, mitä muut tekevät. Samalla voin myös saada muilta uusia näkökulmia omiin töihini”, Vehkaperä kertoo.


Kun kaikki työntekijät ovat niin lähellä toisiaan, apua ja tukea on koko ajan saatavilla. Toisaalta, jos välillä kaipaa enemmän työrauhaa, onnistuu sekin vaikkapa Kulttuurilaboratorion tiloissa. Kulttuurilaboratorio on OUC:n tapahtumatila, joka sijaitsee samassa rakennuksessa kuin toimistokin.


Puinen ja kapea laituri on yksi Vehkaperän lempipaikoista Pikisaaressa. Kuva: Jenni Isomäki

Hyvän ilmapiirin lisäksi Vehkaperä nauttii toimiston sijainnista. OUC:n tilat sijaitsevat Pikisaaressa, jota hän kutsuu Oulun kulttuurikehdoksi. Pikisaaressa on paljon muitakin kulttuuritoimijoita, ja hän kokee harjoittelunsa ansioista pääsevänsä helpommin tutustumaan niihin.


Kaupunkikulttuuri yhdistää ihmisiä


Kaupunkikulttuuri merkitsee Vehkaperälle johonkin kuulumista ja yhdessä tekemistä, ja hän pitää sitä todella tärkeänä. Hänestä on hienoa nähdä, että alalla on paljon tekijöitä, jotka toteuttavat kaikki erilaisia projekteja. Vehkaperä tekee itse paljon vapaaehtoistöitä kaupunkikulttuurin parissa ja nauttii siitä saamistaan kokemuksista sekä inspiraatiosta.


”Onhan se aivoille herkkua, kun näkee ja kokee paljon”, hän toteaa.


Matalan kynnyksen kulttuuritoiminnan parista voi myös helposti löytää inspiraatiota uusien asioiden kokeiluun. Esimerkiksi Vehkaperä oli vieraillut ilmaisessa sanataidetapahtumassa ja innostunut sen jälkeen kokeilemaan sanataidetta itsekin.


”Kaupunkikulttuuri on myös siitä tärkeää, että se yhdistää ihmisiä ja tietyllä tavalla siinä tulee itse osaksi kaupunkia”, hän toteaa pohtiessaan kaupunkikulttuurin merkitystä.


Vehkaperä on nyt harjoittelunsa aikana ymmärtänyt, etteivät liiketalous ja kulttuuri sulje toisiaan pois. Hän ymmärsi voivansa työurallaan yhdistää kulttuurin harrastuksensa ja liiketalouden osaamisensa.


Kuluneen syksyn aikana Vehkaperä on myös oppinut paljon yhdistystoiminnasta ja sen mahdollisuuksista. Hän kokee saavansa harjoittelustaan yleishyödyllisessä yhdistyksessä hyvän pohjan osaamiselleen ja uskoo siitä olevan paljon hyötyä tulevaisuudessa. Ennen harjoitteluaan hän oli pitänyt selvänä sitä, että tekisi tulevaisuudessa töitä jollekin yritykselle. Nyt hän on kuitenkin alkanut pohtimaan yhdistyksissä työskentelyä jatkossakin.Tekstin kirjoittanut Jenni Isomäki on parhaillaan viestinnän harjoittelussa Untamed Office -hankkeessa. Hän opiskelee Oulun ammattikorkeakoulussa medianomiksi.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page